РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НОВГОРОД-СІВЕРСЬКОГО АМВРОСІЯ

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НОВГОРОД-СІВЕРСЬКОГО АМВРОСІЯ

05.01.2020 0 By anastasia

“Нас бо ради народилося Немовля, Предвічний Бог”

(Кондак на Різдво Христове)

Різдво по плоті Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа – подія нескінченної всеосяжної важливості. Безначальний, Люблячий всіх, Всемогутній Творець і Цар віків прихилив небеса, зійшов нині на землю. Безтілесний зодягнувся в плоть від Пречистої Діви дією Святого Духа. І де Це предивне Богонемовля? Він народився в убогому пастирському вертепі, бо не було для Нього місця в велелюдному граді.

Прийди сюди, все славне землі, все велике, родовите і розумне, і вникни розумом і серцем, поглядом і слухом, невимовній поблажливості Божій, цьому Немовляті і Предвічному Богу. Слухай проникливим слухом розума ангельську пісню: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2,14).

Станьте тут, біля Віфлеємських ясел, земна знатність, багатство, всяка влада; прийдіть, юність, мужність, старість, чоловіча стать і жіноча, і припадіть з вірою, смиренням та любов’ю перед Тим, Хто, будучи Богом безначальним, упокорив Себе для нас до образу раба і став Людиною, щоб істинно підняти людину і обожити її. Нині небо і земля складають один собор і прославляють разом Різдво Боголюдини. Проникнемо любомудрствуючим розумом в таємницю втілення, наскільки нам відкрило її саме Слово Боже.

Схили свою пониклу голову, грішна людино, опусти своє горде чоло, чванлива земною мудрістю, владою, багатством, славою, силою, красою і будь-чим дольним, що зникає, як дим. Ти була відринута від Бога – Джерела життя – за твої гріхи, за незліченні пристрасті, яким ти себе поневолила. Ти носила на собі печать прокляття Божого і була би нескінченно в путах смерті і муках пекла. І ось, з єдиного милосердя, заради безмірної доброти Своєї, Бог Сам прийшов для тебе на землю, щоб знайти тебе, заблукалу та загиблу. Сам Бог став Людиною, уподібнився тобі у всьому, крім гріха, щоб якнайближче, відчутно підійти до тебе, просвітити темну, підняти занепалу, очистити споганену, утвердити хитку, що неначе тростина, яку колише вітер (Мф.11,7; Лук.7,24); щоб знищити непереборну перешкоду, яку поставив гріх між Богом і людиною, щоб взяти на Себе прокляття  і через страшні Голгофські страждання і болісну смерть на хресті зруйнувати його; щоб розповсюдити благословення Отця Небесного всім віруючим; щоб розорити пекло і вивести з нього всіх, кого знайшла правда Божа і безмежне милосердя гідними звільнення з цієї темниці, приготовленої дияволу і слугам його; щоб перемогти смерть і воскресити всіх померлих славним Своїм Воскресінням і піднести на небеса гідних для вічного життя з Богом у світлі та блаженстві.

“Нас бо ради народилося Немовля, Предвічний Бог”. Радій же і веселися, вся земле! Красуйся, Христова Церкво, яка сприйняла від свого Глави -Христа – все багатство Його Спокути і незліченних духовних дарувань: правди, миру і освячення! Радій, Христова Церкво, що просвітила, зміцнила непереможною силою Христовою на подвиги за віру безліч угодників Божих: апостолів, святителів, мучеників, преподобних і праведних, які всюди і з усіх верств вгодили Богу – переселивши із землі на небо істинну вітчизну нашу.

Саме для нас прийшов на землю Цар Предвічний. А ми, зі свого боку, що повинні робити? Потрібна взаємність. Якщо з боку Бога така поблажливість, таке виснаження, то і від нас вимагається самовідданість. Господь усього Себе віддав за нас: ми самі себе і все життя наше віддамо Йому, нашому Господу. Він хоче наблизити нас, що стали Йому чужими за гріхи, і зробити Своїми через віру, покаяння і чесноти. Будемо ж прагнути до Нього всім єством, ввіримо Йому серце, волю, душу і тіло. Господь зодягнувся у всю людину – зодягнімось і ми в Христа, за словоми апостола: «Всі бо ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» (Гал.3,27).

У величному захваті віри, що освячує нас невимовними щедротами милості Божої, вітаю вас, дорогі пастирі та вірні чада Православної Церкви, як на нашій рідній землі, так і за межами нашої Вітчизни, з благодатною і радісною для нас подією – Різдвом Господа нашого Іісуса Христа і прийдешнім Новоліттям! Хай перебуває з вами благословення Богонемовляти Христа в усі дні вашого життя.

Нехай з’єднаються в любові і взаємній доброзичливості всі племена і народи, та запанує мир на землі, однодумність, чесна праця, добромисні науки і корисні мистецтва, взаємна покора, поважання влади, шана дітей до батьків, повага та міцність шлюбних союзів. Так вигукнемо ж нині всі єдиними устами і єдиним серцем: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління». Амінь.