НЕДІЛЯ ПРО МИТАРЯ І ФАРИСЕЯ

5 лютого 2017 року, в Неділю про митаря і фарисея, Високопреосвященніший митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, в співслужінні настоятеля прот. Петра Казновецького, кліриків єпархії, міста і храму, звершив Божественну літургію в храмі Всіх Чернігівських святих м.Чернігова.

У проповіді, після Євангелія, архіпастир пояснив денне Євангельське читання, яке є особливим, тому що призначене Церквою для початку підготовчих тижнів Великого посту з тієї причини, що в ньому викладається притча про митаря і фарисея, що подає нам приклад як треба молиться і жити, і чого потрібно уникати в християнському житті.

Владика зазначив: «Фарисей не бачив свої гріхи, так як був одержимий гордістю, заздрістю, ненавистю і лицемірством. Фарисейство страшне для нас тим, що якщо людина не бачить своїх гріхів, то вона буде бачити недоліки в своєму ближньому.

Ми ж повинні бачити, перш за все, в собі гріхи, а для цього необхідна постійна праця – тілесна і духовна.

Фарисейство настільки небезпечно, що навіть коли Господь прийшов, щоб врятувати все людство, фарисеї в Месії побачили ворога. Вони сказали, що Він небезпечний для суспільства. Господь виганяв бісів і зцілював людей, але вони говорили, що Він це робить силою бісівської. І в підсумку, звів наклеп на Христа, вони Його розіп’яли.

Якщо в нас буде хоч крапля фарисейства, то без покаяння вона виросте, і ми, сповнені гордості, ніяких гріхів за собою не побачимо, а будемо помічати недоліки ближніх. Щоб цього не сталося, ми повинні завжди пам’ятати слова Святого письма: “гордим Бог противиться, а смиренним дає благодать”».

Так само митрополит Амвросій звернув увагу на те, що Церква сьогодні згадує подвиг новомучеників і сповідників, що постраждали за віру Христову в роки безбожних гонінь.

На прикладі життя митрополита Київського Володимира (Богоявленського) (+1918) владика вказав, що новомученики уповали тільки на Бога і просили пробачити своїх убивць.

«За таку віру і смирення Господь дарував усім постраждалим під час гонінь Царство Небесне. Це шлях християнина, це наш шлях – шлях смирення, терпіння, любові і доброти ».

На літургії була вознесена сугуба молитва про мир в Україні.

На заупокійної єктенії були піднесені молитви про постраждалих під час безбожного гоніння за віру Христову.

На завершення богослужіння митрополит очолив молебень новомученикам і сповідникам ХХ-століття.

На завершення богослужіння архіпастир побажав усім присутнім, молитвами новомучеників, зміцнитися у вірі, зрозуміти шлях істини, шлях порятунку, шлях життя вічного.