Пасхальне послання Високопреосвященнішого Амвросія, митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського

DSC_9807

Возлюблені у Воскреслому Господі високоповажні пастирі, всечесне чернецтво, благочестиві чада Святої Церкви! Торжествуючи і радіючи всім серцем, вітаю вас радісним пасхальним вітанням:

«Х р и с т о с  В о с к р е с»!

Настав всерадісний день Пасхи Христової – «свята свят і торжества з торжеств». Бог благодаттю Святого Духа дає нам можливість пізнати Воскреслу Боголюдину – Іісуса Христа, який сокрушив пекло і іскупив хресною смертю гріх Адама.

Воскресінням Христовим людське єство, схильне до гріха і позбавлене богоподобия, оновилося у всій красі первозданного творіння. У Христі і з Ним людське єство воскресло і вознеслося до Престолу Отця Небесного.

До цього світлоносного преображення, до вічної слави Христової покликані і ми. Спаситель відкрив для нас врата Царства Небесного і всіх закликає увійти до нього. В Таїнствах Церкви Він всім дає радість ще тут, на землі, з’єднатися з Ним і відродитися до вічного життя.

Немає і не може бути радості більшої, ніж радість про Воскресіння Христа. Коли приходить великий день Пасхи, слова цієї радості ми багато разів чуємо і повторюємо. Ми усвідомлюємо їх розумом, але часто при цьому наше серце і душа не відчувають такої радості. Життєві скорботи, напасті, проблеми різного роду, хвороби власні або близьких людей, – все це пригнічує нас, лягає важким тягарем і засмучує.

Але християни не повинні сумувати! Адже якщо Христос воскрес і переміг смерть, то всі наші скорботи і напасті тимчасові. Неминуче настане день, коли ми позбудемося їх. Про це говорить нам Сам Спаситель: «Ви тепер маєте печаль, але Я побачу вас знову і зрадіє серце Ваше, і радості вашої ніхто не відніме від вас» (Ін. 16, 22).

У життєдайному сяйві Пасхи Христової двері райські нам відкриваються. Сприймемо цю святу радість і понесемо її людям, щедро будемо ділитися нею з тими, хто ще не зустрів Господа на своєму життєвому шляху, щоб вони пізнали, що «Бог є любов» (1 Ін. 4, 16), а Царство Його є Царство радості і світла. Господь Сам дарував нам радість пасхальну, яку ніхто не відбере від нас, тому що вона проникає в глибину душі. Цією радістю творилася наша віра, вона боязких неписьменних рибалок перетворила в Христових апостолів, які пронесли проповідь по всій землі, бо свідчили своїм життям і мученицькою смертю про Воскресіння Христа.

Як апостоли, так і мученики з цією радістю пасхальною йшли за Нього на страждання і смерть. Благополучних і забезпечених людей тверда віра вела в пустелю і робила їх великими святими подвижниками. Силою Воскреслого Христа наші святителі Феодосій і Філарет і преподобний Лаврентій Чернігівські прагнули досягти ще в земному житті тієї чистоти образу і подоби Божої, з якою була створена людина.

Свята Церква проповідує і творить мир – мир в душах і сім’ях, в нашій Вітчизні і по всій землі. Але зараз ми бачимо, як проливається кров, гинуть мирні жителі, не вщухає ненависть. Насильство, ворожнеча і інші пороки прищеплюються суспільству, і багато хто страждає від злочинності і аморальності, злиднів і поневірянь.

Як досягти миру в таких умовах? Необхідно пам’ятати, що мир між людьми починається з миру в наших серцях. Звернемося до Воскреслого Христа, довіримо Йому своє життя, – і ми станемо справжніми миротворцями. Шлях до досконалості і миру – шлях Христов. З любов’ю до ближніх будемо дбати про немічних і тих, які страждають, про вдів і дітей, позбавлених батьківської ласки. Докладемо всіх зусиль, щоб світом правили не гординя і ворожнеча, не гроші і зла воля, а злагода і жертовність, правда і любов.

Возлюблені у Господі високоповажні отці, всечесне чернецтво, дорогі брати і сестри! Смерті святкуючи умертвіння, пекла зруйнування, іншого життя вічного початок – радіймо! З сугубою радістю вітаю вас з світлоносним святом Пасхи Христової: «радуйтеся, удосконалюйтесь, втішайтеся, будьте однодумні, мирні: і Бог любові й миру буде з вами» (2. Кор. 13, 11).

Христос Воскрес! Воістину Христос Воскрес!

+ АМВРОСІЙ

МИТРОПОЛИТ ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА, 2016

М. ЧЕРНІГІВ