АРХІПАСТИРСЬКИЙ ВІЗИТ У СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР

_DSC0127

11 березня, в Неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, Високопреосвященніший митрополит Амвросій звершив Божественну літургію в Петропавлівському храмі Спасо-Преображенського чоловічого монастиря м. Новгород-Сіверський.

Його Високопреосвященству співслужили: секретар єпархії прот. Ігор Пидан, намісник монастиря архім. Никодим (Пустовгар) та духовенство обителі.

Після прочитання Євангелія владика Амвросій звернувся до пастви з проповіддю, в якій, зокрема, роз’яснив значення слів Спасителя «зректися себе»:

Господь вказує нам шлях: “Якщо хто хоче йти за Мною йти, хай зречеться самого себе, візьме свій хрест і за Мною іде» (Мф. 16:24).

Спаситель вказав нам, як наслідувати життя вічне: зректися себе, взяти хрест свій і йти за Христом.

Зректися себе – означає відкинути свою волю, повністю слухати те, чому вчить Господь.

Учень зрікається себе і сприймає те, чого вчить учитель, – інакше він нічому не навчиться.

Воїн, який підпорядковується своєму начальнику, беззаперечно виконує наказ начальника – зрікається себе.

Хворий, приймаючи призначення лікаря, теж зрікається себе, своєї думки. Він виконує призначене і одужує.

Це необхідна умова не тільки в нашому земному, але й у духовному житті. Необхідно зректися себе, своєї думки, прийняти тільки те, що говорить Спаситель. Довіритися словам Євангелія, словам Христа.

Але зректися себе – це тільки перша сходинка. Друга – необхідно взяти хрест свій, який складається зі скорбот, страждань, хвороб, негараздів. Покірно взяти його треба тому, що іноді лікар прописує і гіркі ліки.

Господь, будучи всемогутнім Творцем неба і землі, показав нам приклад – Він ніколи не захищав себе, Він виконував волю Отця Свого.

Так і ми повинні не свою волю виконувати, а волю Господа нашого Іісуса Христа, який ніс Хрест спасіння кожного з нас, Хрест прощення грішних, Хрест примирення нас з Богом.

А ми будемо нести свій хрест – хрест своїх гріхів, щоб очиститися, позбутися прокляття, засудження і смерті.

Іншого шляху немає. Скільки б ми не шукали, як би ми не старалися уникнути його, – все одно хрест буде.

Але хрест, який буде нестися з наріканням, – він призведе до смерті. А хрест, який буде нестися з радісним розумінням, вдячністю Богу приведе нас до життя вічного, Царства Небесного.

На сугубій єктенії була виголошена молитва про мир в Україні.

Наприкінці богослужіння владика Амвросій привітав молільників з прийняттям Святих Христових Таїн і благословив усіх.