ПРО БЛУДНОГО СИНА

img_6938

У другий підготовчий тиждень до Великого посту з Євангелія читається притча про блудного сина. Живучи далеко від рідної домівки, живучи блудно, молодший син змарнував свій маєток. Зубожів до такої міри, що навіть не мав можливості знайти їжу і радий був їжі свиней. Згадав він, що найманці у його рідного батька мають хліб в достатку і вирішив повернутися додому з покаянням: «Піду до батька мого і скажу йому: Отче! Я згрішив проти неба та супроти тебе, і недостойний вже зватися сином твоїм; прийми мене як одного з наймитів твоїх »(Лк. 15: 18-19).


Батько вже давно чекав його. Побачивши сина, вибіг йому назустріч. Не встиг син вимовити покаянні слова, як батько обійняв його і цілував. Наказав принести кращий одяг, дати йому перстень як символ влади і синівства, велів приготувати обід великий: «.. бо цей син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся. І почали веселитися »(Лк. 15:24).

Це приклад того, як Бог Отець зустрічає грішника, якщо він кається. А старший син дізнався, що бенкет влаштований з приводу повернення молодшого, затаїв образу і навіть не захотів увійти в будинок. Він багато років служив батькові, ніколи не порушував його наказів, але батько ніколи не дав йому і малого козеняти для бенкету з друзями. А для сина, який змарнував маєток і повернувся, щоб проїдати решту, батько наказує заколоти кращого тільця. На це батько йому відповів: «Сину мій! Ти завжди зі мною, і все моє то твоє! А про те треба було радіти і веселитися, бо цей брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся »(Лк. 15: 31-32).
У цій притчі, дорогі брати і сестри, йдеться про нас з вами. Як сказано в Святому Письмі, спочатку Бог створив ангельський світ, потім видимий світ, потім – людину. Ангельський світ – це старший син, людський світ – син молодший. Але тільки на відміну від старшого брата з притчі, і Господь, і ангели радіють про звернення одного грішника більше, ніж про десять праведників. Як і молодшому брату, нам дано багату спадщину – ми створені за образом і подобою Божою. І нам дароване життя, кожен наділений талантом і розумом. І передано кожному маєток: той же будинок, клаптик землі, на якому ми живемо, – все це дано нам від Бога. Але на що ми це спадок витрачаємо? Як ми користуємося життям нашим, цими дарами, здібностями і талантами? Тією ж Землею? Як і молодший брат, ми марнуємо все, проживаючи життя наше блудно. Ярмо Христове нам здається важким. Закон Божий – важким для виконання, а ми самі хочемо пізнати все, пізнати навіть гріх, за бажанням, яке живе в нас – все спробувати. Блудні сини заповнюють життя аморальною літературою, відвертим мистецтвом, крутими вдачами, звичаями, коли всі помисли і розмови просякнуті духом розпусти, безсоромності і розбещеності.
Суспільство зараз знаходиться в такому ж стані, як перед потопом. Ми розбещені, як жителі Содому і Гоморри, і до нашого часу можна віднести слова древніх філософів про падіння моралі: «Цнотливість і чистота полетіли на небо, а невинності зовсім немає». Геркуланум і Помпеї, міста в Італії, були поховані під лавою і попелом під час виверження Везувію. Майже через 2000 років завдяки розкопкам люди змогли побачити життя того часу. Картини, скульптури, зображення на стінах, обстановка житла, – все просякнуте розпустою, охоплено духом блуду. За словами одного мандрівника, варто лише поглянути на все це, щоб зрозуміти причину загибелі цих міст. У нас, як і в ті часи, немає цілісності. За часів Ірода, імператорів Нерона і Калігули розпусне життя приводила до страшної жорстокості, вбивства тисяч людей. Хто живе блудно, неминуче приходить до озлобленості і жорстокості. І в наші дні, якщо в сім’ї порушується шлюбна чистота, виникає ненависть, яка може довести навіть до вбивства. І якщо ми не звернемося до Бога, не скажемо Йому вслід за блудним сином: «Ми вже не гідні називатися Твоїми дітьми, прийми нас хоч як рабів», то не зможемо змінити гріховний стан ні в наших сім’ях, ні у відношенні один до одного.
Душа безсмертна, її не може задовольнити ніщо тимчасове, ніщо земне. Душа вічна і шукає вона вічного. А що може бути у вічності? Це спілкування з Богом. У притчі в образі батька Іісус Христос відкриває Отця Небесного. Бог чекає покаяння, хто йде до Нього назустріч, того Він приймає з радістю, відновлює колишню красу і гармонію. Ту красу, з якою була створена людина і поселена в раю до гріхопадіння. Пристрасть честолюбства і славолюбства, гордість, пристрасть блуду, пияцтва та інші пороки, – все це є в серці людини. І диявол вселяє нам гріховні думки і призводить до духовного зубожіння і голоду.
Голод духовний вгамовується молитвою, постом, читанням Святого Письма, відвідуванням храму, участю в Таїнствах Церкви, покаянням – зміною життя. Тільки таким шляхом ми повертаємося до Отця Небесного, Який приймає нас з радістю. Радіють і наші старші брати – ангели на небесах. Дуже важливо, щоб ми це усвідомили і зробили правильний висновок, щоб через покаяння прийти до Господа і щоб цнотливість і сором’язливість остаточно не пішли на небеса. Тоді Бог прийме нас як Батько, бо якщо ангели радіють про одного грішника, що кається, то Він тим більше радіє про Своє творіння. Амінь.

Проповідь Високопреосвященнішого митрополита Амвросія