Заява прес-служби Чернігівської єпархії  Української Православної Церкви

Заява прес-служби Чернігівської єпархії  Української Православної Церкви

07.03.2023 Off By anastasia

 Останніми днями у ЗМІ розпочато інформаційну кампанію  з приводу листа за підписом в. о. Генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній” Володимира Хомича, де пропонується полишити святині, що розташовані на території заповідника.

Позиція Чернігівської єпархії щодо використання для релігійних потреб Троїце-Іллінського монастиря, Єлецького Свято-Успенського монастиря та Спасо-Преображенського собору ґрунтується на положеннях чинного законодавства України.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», культові будівлі і майно, які становлять державну власність, передаються організаціям, на балансі  яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно.  

Чернігівська єпархія звертає увагу, що положення частини 2 статті 9 Закону «Про оренду державного та комунального майна», відповідно до якого забороняється передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку, не може бути застосоване до вказаних договірних відносин.

Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» має пріоритет над іншими актами законодавства, які регулюють питання передачі культових будівель, що становлять державну власність, перед Законом України «Про оренду державного та комунального майна», оскільки є  спеціальним нормативно-правовим актом.

Також необхідно зазначити, що листи-роз’яснення Фонду Державного майна України мають виключно інформаційно-роз’яснювальний характер та не встановлюють норми права.