У Козелецькому благочинні освячено храм в ім’я великомученика Димитрія Солунського

У Козелецькому благочинні освячено храм в ім’я великомученика Димитрія Солунського

08.11.2022 0 By anastasia

8 листопада, в день пам’яті вмч. Димитрія Солунського, Високопреосвященніший митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій звершив чин великого освячення і першу Божественну літургію у новоосвяченному храмі села Кіпті Козелецького благочиння.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Єпархіального управління протоієрей Ігор Пидан, настоятель храму протоієрей Владислав Добридень, священнослужителі благочиння та гості у священному сані.

За старанні труди во славу Святої Церкви та за благодійну участь у будівництві Високопреосвященніший Амвросій нагородив ктиторів храму архієрейськими грамотами.

Після богослужіння митрополит Амвросій привітав присутніх з радісною подією, висловив подяку отцю настоятелю, парафіянам і благодійникам за труди і прикликав на всіх Боже благословення.

***

В кінці XIX – на початку ХХ ст. в с. Кіпті була дерев’яна церква вмч. Димитрія Солунського з боковим приділом на честь Успіння Пресвятої Богородиці. У повоєнні роки ХХ століття церква була розібрана в зв’язку з будівництвом траси Київ-Чернігів. Богослужіння відбувалися у колишньому Будинку побуту, переданому релігійній громаді у 2005 році.

Освячення фундаменту і закладка нового храму в ім’я вмч. Димитрія Солунського відбулось 14 вересня 2017 року, в перший день церковного новоліття. Богослужіння очолив Високопреосвященніший митрополит Амвросій, якому співслужили благочинний округу прот. Михаїл Терещенко, настоятель споруджуваного храму прот. Владислав Добридень та духовенство благочиння.

22 жовтня 2017 року в місті Салоніки, в рамках святкування дня пам’яті вмч. Димитрія, відбулася урочиста церемонія передачі грецьким митрополитом Анфімієм Солунським (Елладська Православна Церква) ікони з часткою мощей святого. З благословення митрополита Анфіма образ був спеціально написаний грецьким іконописцем для храму в Кіптях.

17 вересня 2018 року митрополит Амвросій звершив чин освячення хреста на купол храму в присутності радника посольства Грецької республіки в Україні Александроса Будуріса.